Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Láthatatlan kiállítás

2008.10.10
E-klub 2007. augusztus 15. (szerda) - 2009. június 15. (hétfő)
Láthatatlan kiállítás
Láthatatlan kiállítás
 
 
A nem mindennapi "tárlat", amelynek ötletgazdája évtizedekkel ezelőtt Andreas Heinecke volt. A több országot megjárt kiállítás ekkor többek között Budapestre is eljutott és megihlette Kurucz Tibort, az Iton Kft. igazgatóját is, aki kisebb változtatásokkal alkotta meg a most megnyílt kiállítást.

A kiállítás a látássérültek világába vezeti el az érdeklődő látókat. Az első, kisebb teremben a vakok által használt tárgyak, mint a részükre átalakított sakk és dominó, a braille írógép, vagy a beszélő mérleg, vérnyomásmérő és számítógépes software tekinthető meg, próbálható ki. A következő, hatalmas labirintusnak tűnő, több helyiségből álló teremrendszerben teljes sötétségben élhető át, milyen érzés a látószervünk nélküli lét.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől péntekig 12-20 óráig, szombaton és vasárnap 10-20 óráig.


Képzeld el, hogy kialszik minden fény...
A német Andreas Heinecke ötlete évekkel ezelőtt Párbeszéd a sötétben címmel valósult meg, és annyira sikeresnek bizonyult, hogy tizennégy európai ország után, bejárta az Egyesült Államokat és Japánt is.

A Láthatatlan kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúlyérzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látás hiánya okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ.

A kiállítás a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, s pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg őket.

A két részből álló kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a látható részen azokkal az eszközökkel, amelyek a vak emberek életét nagyban megkönnyítik, segítik.
Így találkozhatnak, játszhatnak Braille-pontos dominóval, vakosított sakkal, írhatnak Braille-táblával és pontozóval, írógéppel, "beszélő" számítógéppel és még sok más érdekes tárggyal.

A második rész, egyben a legérdekesebb, a "láthatatlan" része a kiállításnak, ahol teljes sötétségben tölthetnek el, vak vezető segítségével a látogatók egy órát. Különböző élethelyzeteket mutatunk be, ahol megtapasztalhatják, például, hogy hogyan kell közlekedni a városi forgatagban, az utca zajában. De az állomások között szerepel egy erdő madárcsicsergéssel, patakcsobogással, erdészház kandallóval, zöldséges- és újságosstanddal, kiállítás szobrokkal, konyha a készülő étel illatával, s végül egy működő bár. A bárban lehetőség van vásárolni, enni, inni, esetleg táncolni a harmonika felcsendülő zenéjére.


Bízz vakon!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.